gofry na jogurcie

By | 23:15 Leave a Comment

Składniki :


115 g kwaśnej śmietany
1,5 szklanki kefiru albo jogurtu naturalnego
125 g zimnej wody
13 g cukru pudru
14 g stopionego masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
340 g mąki pszennej
szczypta soli


Przygotowanie :


  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Do miski wlać śmietanę, jogurt albo kefir, wodę, dodać żółtka, sól, cukier i 1 łyżkę stopionego masła. Całość zmiksować. Dodać tyle mąki, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • Delikatnie połączyć ciasto z białkami.
  • Odstawić na 20 minut.
  • Piec gofry na rumiano w rozgrzanej gofrownicy.
  • Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :