gofry drożdżowe II

By | 15:06 Leave a Comment

Składniki :


500 g ciepłego mleka
40 g cukru
8 g cukru wanilinowego
szczypta soli
8 g suszonych drożdży instant
120 g jogurtu naturalnego lub maślanki
340 g mąki pszennej
100 g masła, roztopionego
2 duże jajka
0,33 łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie :


  1. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, wanilię, sól, drożdże, wszystko wymieszać. Dodać jogurt, mąkę oraz roztopione masło, zmiksować na gładkie ciasto bez grudek.
  2. Miskę przykryć folią i odstawić na noc, na około 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej. Masa początkowo wyrośnie, później może opaść.
  3. Następnego dnia rano do masy dodać jajka oraz sodę i zmiksować na gładkie ciasto.
  4. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 minuty lub do czasu aż będą miały bursztynowy kolor.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :