biszkopt orzechowy

By | 04:44 Leave a Comment

Składniki :

120g zmielonych orzechów lasowych
5 jajek
70g cukru pudru
20g mąki ziemniaczanej
40g kaszy manny
sól


Przygotowanie :

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 170°C, a blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W miseczce zmieszać zmielone orzechy razem z kaszą manną i maka ziemniaczaną. Do jednej miski przełożyć białka i zmiksować je na gęstą i sztywną pianę. W drugiej misce umieścić żółtka, dodać cukier puder i zmiksować na jasnożółtą masę.
  4. Następnie do masy z żółtek dodać mieszankę orzechową i delikatnie połączyć. Następnie masę jajeczno-orzechową dodawać po jednej łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie łopatką, uważając, aby masa nie opadła. Masę przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  5. Biszkopt należy piec ok. 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawić w blaszce do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjąć delikatnie biszkopt i pokroić na kilka blatów.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :