babka twarogowa

By | 00:27 Leave a Comment

Składniki :

150g miękkiego masła
300g drobnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki lemon curd lub sok i skórka starta z dwóch cytryn
250g kremowego sera do serników
4 jaja
300g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól


Przygotowanie :

  1. Masło utrzeć, dodać cukier, wanilię, lemon curd lub sok i startą skórkę z cytryn i ser, ucierać do rozpuszczenia się cukru, następnie po jednym jajku.
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą i zmiksować do połączenia się składników.
  3. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 45 minut lub do suchego patyczka.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :