babka jogurtowa

By | 05:31 Leave a Comment

Składniki :

225g jogurtu naturalnego
200g cukru
138g oleju
450g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
małe opakowanie cukru waniliowego


Przygotowanie :

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
  3. Jajka (w całości) ubić mikserem do lekkości i puszystości, przez kilka minut. Dodawać stopniowo oba cukry, cały czas ubijając. Dodać jogurt, olej, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.
  4. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 160°C do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
  5. Udekorować lukrem bądź oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :